torsdag 17 januari 2013

Bättre privatekonomi - Sänka dina elkostnader

Vart femte hushåll i Sverige har idag ett så kallat tillsvidareavtal, visar statistik från elbytarsajten elskling.se. Tillsvidareavtal är det avtal som en kund får automatiskt om han eller hon inte gör något aktivt val av elavtal. Hos vissa elavtal kallas avtalet också för "normalpris". Men den benämningen bedrar, för tillsvidarepriset är högre än normalt. Det följer utvecklingen på elbörsen, men är mycket mer trögrörligt och blir på så vis ofördelaktigt.

Statisitk från elbytarsajten elskling.se visar att personer som bor i lägenhet och har tillsvidareavtal i snitt betalade 138 öre per kilowattimme i november. Det var väsentligt mer än de som valt ettårsavtal, som i snitt betalade 107 öre per kilowattimme för sin el i november, enligt statistik från SCB.

"Det är väldigt trist att vart femte hushåll fortfarande har ett tillsvidareavtal och betalar onödigt mycket för sin el", säger Faraz Azima, vd för elskling.se.

För att få lite lägre elkostnad räcker det aktivt välja antingen ett rörligt eller ett fast avtal hos elbolaget. Båda alternativen är billigare än ett tillsvidareavtal.

Enligt Energimarknadsinspektionen har gapet ökat mellan tillsvidarepriserna och priserna man som kund får då man gör ett aktivt val av elavtal. Myndigheten har i en rapport föreslagit åtgärder för att komma tillrätta med tillsvidarepriserna, bland annat att alla elbolag ska använda ett och samma namn för tillsvidarepriset. Elbolagen ska dessutom informera sina kunder om prisskillnaden mellan tillsvidarepriset och andra prisavtal, föreslog EI i rapporten. EI ansåg dock inte att någon högsta nivå för tillsvidarepriserna skulle regleras i lag.

Källa. www.placera.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar