fredag 14 december 2012

Finansieringsbehov via bank


Så löser du finansieringsbehovet - i 4 steg


Som företagare kan det ibland vara nödvändigt att ta lån för att kunna expandera verksamheten. Stefan Andersson, företagsmarknadschef påSEB, har tipsen du behöver för att lösa finansieringsbehovet.
SEB hjälper varje år tusentals företagare med att låna pengar. Under 2011 ökade utlåningen med 20 miljarder kronor, vilket kan jämföras med ALMI vars siffra landande på två miljarder under samma period.
SEB:s företagsmarknadschef Stefan Andersson poängterar dock att SEB inte alltid kan stå för hela lånet utan att kunden tillsammans med sin rådgivare på banken bör titta på kompletterande finansiering när detta är behövligt.
 – Bankens roll är inte att vara riskkapitalist. Vi varken kan eller får ta betalt för att vara annat är rörelse  – och investeringsfinansiering mot säkerhet, säger Stefan Andersson.
Här är hans bästa tips till dig som vill låna pengar för att expandera verksamheten:
1. Minska finansieringsbehovet
Först och främst bör du titta på hur du kan minska ditt finansieringsbehov. Det kan du till exempel göra genom att korta betalningstiderna mot kunderna och förlänga dem mot leverantörerna. Det är också bra att skapa ett handlingsutrymme och få rätt finansiering för rätt typ av investering.
2. Upprätta en plan
Börja med att i god tid fundera på vilket lånebehov du har och upprätta en plan för en lite längre period där du också har lite reservutrymme ifall utvecklingen blir annorlunda än planerat.
3. Ta reda på vem som kan skjuta till kapitalet
SEB och andra banker kan ofta ställa upp med "bottenfinansiering" men om det finns mer behov kan man som företagare behöva gå till andra aktörer.
SEB kan förmedla kontakter eller ge tips om kompletterande finansiering från andra aktörer. Exempelvis genom statliga ALMI som har en roll att komplettera bankernas finansiering med "topplån".
– Är det högre grad av risk i finansieringen behöver ofta eget kapital eller riskkapital också skjutas till av ägarna. Det är inte ovanligt att ett lånebehov täcks genom en kombination av banklån, ALMI-lån och egen insats, säger Stefan Andersson.
Han ger ett exempel: Vid en expansion som kräver 1 miljon kan banken till exempel ställa upp med 500 000 kronor, ALMI 250 000 kronor och kunden själv, eller en partner och riskkapitalist, 250 000 kronor.
4. Inge förtroende
Det är viktigt att i tid ta reda på vad banken, eller den som ska skjuta till kapitalet behöver veta innan de beviljar ditt lån. Kraven varierar så klart beroende på hur mycket du lånar. Men det finns ett antal punkter som är centrala:
  • Förtroende: Lånegivaren måste få förtroende för bolagets ledning och dess förmåga att driva verksamheten (ägare/ledning, affärsplan, ”track-record”).
  • Syftet: vad ska finansieras? Både kassaflödet och kalkylen för själva investeringen viktiga.
  • Återbetalningsförmåga
  • Egen insats, eget kapital 
  • Säkerheter
För mindre lån mellan 30 000 - 300 000 erbjuder SEB Enkla lånet Företag där kunden genom en förenklad ansökan kan få besked inom 24 timmar och dessutom själv välja om man vill ha ett lån eller en kontokredit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar