måndag 21 januari 2013

Fond - "It's time for Africa"

Tror man på bättre börsklimat under 2013 kan det vara dags för en Afrikafond.

Afrika är världens näst största världsdel, och utgör drygt 20 procent av världens landmassa. Kontinenten består av 55 länder som tillsammans har 1 miljard invånare. Afrika är också världens fattigaste kontinent. När FN år 2003 rankade världens 175 länder utifrån olika kriterier hamnade afrikanska länder på platserna 151 till 175.
Men de senaste åren har den ekonomiska tillväxten tagit fart. Världsbanken uppskattar att tillväxten ökar med cirka 6 procent per år de närmaste åren. Det kan jämföras med Europa och USA som bedöms växa med cirka 2 procent per år.
Många hävdar och hoppas att Afrika ska bli det nya Asien. Det är också en anledning till varför investerare lockas av den sista stora tillväxtmarknaden i världen. De senaste åren har också svenska fondsparare börjat intressera sig för Afrika i större omfattning.
Utbudet av Afrikafonder delas upp i två grupper. Den ena utgörs av fonder som uteslutande investerar i afrikanska länder. På den svenska marknaden finns det 14 stycken. Den andra gruppen investerar även i länderna i mellanöstern. Utbudet är lite mindre, tolv fonder.
I denna analys fokuserar vi på de 14 rena Afrikafonderna. Som vanligt är det främst utländska fondbolag som erbjuder Afrikainriktade fonder, men fyra svenska fonder finns det. Tidigast ute var Carnegie (tidigare HQ) och Simplicity som drog igång sina Afrikafonder i maj 2006. I november 2007 följde Swedbank Robur efter och ett år senare hängde Nordea på.
Totalt förvaltar de 14 fonderna knappt 8 miljarder kronor, enligt Morningstar. Det är inte så mycket. Största fonden är JPM Africa Equity med ett kapital på 2,7 miljarder kronor. Av de svenska fonderna är Carnegie Afrikafond störst och fondkapitalet uppgår till knappt en halv miljard kronor.
Trots Afrikas storlek och det stora antalet länder är det endast ett fåtal av dem som har en fungerande aktiemarknad. Fondernas investeringar är koncentrerade till cirka 10 länder. Sydafrika är störst och där är drygt 30 procent av fondernas kapital placerat, se tabell. Afrikafondernas näst största marknad är Nigeria där drygt 15 procent av kapitalet är placerat.
Karin Fries som förvaltar Carnegie Afrikafond håller i dagsläget Kenya och Moçambique som favoritmarknaderna.
"I Moçambique har man gjort enorma gasfyndigheter som på sikt kommer generera stor tillväxt och goda spridningseffekter till andra branscher. I Kenya har vi sett en bred uppgång den senaste tiden, vilken beror på att regeringen sänker räntan kontinuerligt", säger Karin Fries.
Även om Afrika är känt för sina stora råvarutillgångar så är det inte den sektorn som fonderna främst placerar i. Den största sektorn är finans med en genomsnittlig vikt på drygt 23 procent. Inkluderar man fastigheter så ökar vikten med en halv procentenhet.
Sektorn material, där råvaror hör hemma, är den tredje största branschsektorn och utgör 14 procent av fondernas investeringar i genomsnitt. Lägger man till energisektorn som utgör knappt 7 procent av fondernas investeringar summerar det till 21 procent. Annars är konsumentvaror fondernas nästa största investeringsområde.
Att Afrikafonder är riskabla placeringar syns tydligt när man ser på den historiska avkastningen. När världsindex faller, går Afrikafonderna ned mer. Under 2008 tappade världsindex cirka 30 procent men Afrikafonderna som grupp gick ned med 42 procent. Samma sak skedde 2011 då världsindex föll med 20 procent och Afrikafonderna med 25 procent.
Men när det är glada miner på världens aktiemarknader tenderar Afrikafonderna att gå bättre. Förra året steg de med 18 procent medan världsindex steg med 10 procent. De gick också bättre under både 2010 och 2009.
Nu ser världen ut att kunna gå mot bättre tider, vilket talar för att det kan vara värt att satsa på högriskmarknader igen. Bland Afrikafonderna håller placera.nu JPM Africa Equity som favorit.
Fonden förvaltas sedan starten 2008 mycket framgångsrikt av Sonal Tanna. Hon har slagit snittet av Afrikafonder varje år sedan start. De senaste tre åren har fonden stigit med drygt 22 procent, vilket är bäst i klassen. Motsvarande siffra för snittfonden ligger på minus 1,5 procent. Samtidigt har hon lyckats hålla risken lägre än gruppen Afrikafonder i snitt.
JPM Africa Equity har investerat i cirka 75 olika bolag, i tolv länder. Fondens största innehav är det Sydafrikanska telekombolaget, MTN, vilket utgör 8,5 procent av fonden. Det näst största innehavet är energibolaget Sasol, även det Sydafrikanskt. Landet utgör drygt 50 procent av fondens investeringar. Nigeria är näst störst med knappt 25 procent, följt av Kenya på knappt 9 procent.
Sektormässigt skiljer sig JPM Africa Equity från gruppen Afrikafonder i stort. Även om de största innehaven finns i telekom och energi utgör fondens största sektor konsumentvaror på 35 procent, följt av finans, 25 procent. Tillsammans utgör sektorerna material och energi knappt 23 procent av fondens investeringar.

Källa: www.placera.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar