söndag 9 december 2012

Skydd med ränteplaceringar

De senaste årens ökade intresse för räntesparande har lett till en rad nya placeringsformer. Och den som är på jakt efter placeringar som kan ge högre avkastning än bankkontot har mycket att vinna på att blicka bortom det traditionella räntesparandet.
En möjlighet är att ta på sig någon form av kreditrisk när man placerar sina pengar räntesparande - eller som det faktiskt handlar om, att du lånar ut dina pengar till någon, förslagsvis ett företag, som vill betala dig ränta för det. Till skillnad från aktier, där värdet styrs av bolagets vinster, handlar kreditrisk om företagets förmåga att betala tillbaka sina skulder. Om företagets vinstutsikter blir sämre kan aktiekursen falla kraftigt, men bolaget kan fortfarande ha en god förmåga att betala tillbaka sina skulder.

Låg risk för konkurser gynnar index

Ett nytt sätt att placera i detta är SEB:s Kreditindexbevis Investment Grade SEBK1283 som lanserades i november. Indexet består av 30 europeiska bolag med god kreditvärdighet, så kallad Investment Grade. Det är en icke kapitalskyddad placering där risken är kopplad till kredithändelser i de 30 bolagen.
Bakgrunden är att kostnaden för att försäkra sig mot konkurser och betalningsinställelse för företag ligger kvar på relativt höga nivåer. Samtidigt är den historiska sannolikheten för konkurser med högre kreditbetyg låg.
Den som placerar i kreditindexet får en fast årlig ränta på 4 procent genom att ta risken att låna ut sina pengar till de underliggande företagen som finns med i indexet.
– För varje kredithändelse, det vill säga en bolagskonkurs, rekonstruktion eller betalningsinställelse, minskar återbetalningsbeloppet på slutdagen med en trettiondel. Historiskt är risken för en kredithändelse i den här typen av bolag ungefär 1 procent*, det vill säga relativt låg, säger Rickard Stenberg, försäljningsansvarig för kapitalskyddade produkter på SEB.

Tillgängligt för privatpersoner

Före finanskrisen handlade strukturerade placeringar mest om kapitalskyddade aktierelaterade produkter. Men sedan dess har marknaden förändrats och produkterna blivit ett sätt att komma åt avkastning från flera håll, som till exempel även krediter. Från att ha varit förbehållet proffsen har bankerna gjort det möjligt även för privatpersoner att utnyttja den här möjligheten.
– På det här sättet kan vi hjälpa placerare att komma åt den här marknaden på ett enkelt sätt, säger Rickard Stenberg.

*Källa S&P samt Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar